Carrosses de Dénia

L'Oeste des dels inicis amb el color d'estiu 

La desfilada de carrosses i comparses de Dénia és un dels principals actes que conforma el programa de les festes majors en honor a la Santíssima Sang que se celebren en el mes de juliol a Dénia. Les onze comissions falleres de la ciutat són les encarregades d'elaborar les seves pròpies carrosses, que ixen al carrer l'últim dissabte de la setmana de festes per omplir el centre de la ciutat del colorit més creatiu.

Els càrrecs de cada falla llueixen des de dalt de la carrossa, mentre que la resta de la comissió desfila amb ells mostrant la comparsa en què han treballat durant mesos al ritme de la música i amb vistoses disfresses. 

La història de la desfilada de carrosses a Dénia es remunta a principis del segle XX, però llavors es deia Batalla de Flors. L'èxit d'aquesta celebració a la fira de juliol de València va fer que diverses poblacions adaptaren la iniciativa festiva, que permetia mostrar als seus veïns l'originalitat i el bon ambient en la desfilada, en què no faltava el llançament de confeti i serpentines.

A Dénia, la Batalla de les Flors es va incorporar a les celebracions de la Santíssima Sang, festes que durant la República van passar a cridar Festes d'Estiu. Després de la Guerra Civil, amb els ànims molt decaiguts, va decaure també la celebració de la Batalla de les Flors.

Va ser amb el naixement de les primeres comissions falleres de la ciutat, en l'exercici 1947-1948, quan l'Ajuntament es va plantejar encarregar als fallers la confecció de carrosses per a les festes majors. Un any després, el 18 de juliol de 1949, les quatre falles existents (Oeste, Baix la Mar, les Roques i Centro) van recórrer els carrers del Marqués de Campo, Diana, Magallanes i Carlos Sentí per tornar de nou a Marqués de Campo per a una segona volta. A més de les carrosses falleres, l'Ajuntament va convidar a diverses jovenetes del municipi a participar a la carrossa municipal. La reina de les festes d'aquest any va ser Vicenta Bertomeu.

Els primers anys de la Batalla de Flors van ser tot un èxit a Dénia, amb una població que va acceptar de bon grau aquest nou acte festiu i que animava a les comissions falleres a crear elaborats dissenys per als seus carrosses.

L'any 1951, causa del dèficit que patien les arques municipals, l'Ajuntament es va veure obligat a reduir les celebracions a una missa, processons i música el dia de la festa patronal. L'any 1953 les carrosses van tornar a eixir al carrer.

L'any 1958 passaria a la història de Dénia com l'any de la gravació de la superproducció nord-americana El Capità Jones, que va portar fins a la ciutat grans ingressos i la visita del director, John Farrow i la seua dona, l'actriu Maureen O'Sullival, que van venir acompanyats de la seua filla, Mia Farrow.

 

La jove va ser proclamada per l'Ajuntament com a Reina de les Festes d'aquest any i va participar en tota la programació, inclòs la desfilada de carrosses pel centre de la ciutat.

Durant uns anys les falles es van desmarcar de la desfilada de carrosses per la insistència de l'Ajuntament de canviar la data de celebració fallera, traslladant-la a l'estiu i convertint-la en fogueres com a Alacant.

Amb la segona etapa de les falles, a partir de l'any 1968, es reprèn la normalitat en la desfilada de carrosses, que va créixer cada any de manera paral·lela al creixement de les comissions falleres de la ciutat.

 

Actualment la Desfilada de Carrosses i Comparses de les festes en honor a la Santíssima Sang de Dénia són una festa declarada d'Interès Turístic Provincial i congreguen cada any a milers de persones al llarg del recorregut

Pots trobar totes les nostres carrosses aci

1/9

Desfilada de carrosses de 2014

Repàs per les carrosses de l'Oeste

Així les fem