INDUMENTÀRIA

L'evolució de la indumentària fallera a la Falla Oeste.

 

La indumentària de les dones i de les xiquetes és la mateixa des dels inicis de la nostra comissió, l'any 1947-48 fins a l'actualitat.

 

Trage de valenciana o del segle XVIII com els coneixem, però amb molts canvis tant per la moda com per les diferents èpoques falleres; encara que respectant sempre el trage tradicional valencià. Per exemple, el llarg de la falda o guardapeu, els talls del gipó, de la mantellina, inclús de la sabata, parts del trage de valenciana que han anat evolucionant al llarg del temps.


El trage constava de la calça, lligacama, sabata, sinagües, guardapeu o falda, davantal, gipó i mocador de pit. També l'adreç de fallera compost de pinta, joia, arracades i agulles, i de complement, un ventall. Sense oblidar-nos de la mantellina, que era per al dia de l'ofrena.

 

A Dénia, la mantellina blanca és per a les falleres, i la mantellina negra sols poden portar-la l'actual fallera major i també totes les que ja han sigut falleres majors de la falla. Així com el gipó, que per a l'ofrena sol ser de mànega llarga i de formes i colors diferents, però va haver-hi una època en què havia de ser de vellut negre, i també ha anat evolucionant segons les èpoques, però mantenint la seua essència. 

 

La indumentària dels hòmens i dels xiquets de la falla Oeste, ha anat variant al llarg d'aquests anys.En la primera etapa, des de l’any 1947-48 fins al 1960-61, l'home de l'Oeste vestia de trage amb camisa i corbata, i no fou fins després dels 5 anys de descans sense fer falla, a l'exercici 1966-67, quan a Dénia i a la falla Oeste es desfilaria per primera vegada amb trage de faller. I el de la comissió constava d'espardenya, calça, calçó, faixa, camisa blanca, gorgera i jupa negra.


A l'exercici següent es canvià el calçó pels pantalons negres llargs i sabates negres. Aquest trage és més conegut com el de “senyoret”.

 

Si busquem a l’arxiu, podem comprovar com els anys següents el nostre president es diferenciava dels fallers perquè anava de trage amb camisa i corbata i els fallers amb el trage de “senyoret”.


És a partir de l'exercici 1982-83 quan el president i els fallers aniran tots vestits igual, però amb la diferència que els fallers portaran el faixí blau i el president el portarà roig, així com el bastó que, pel que coneixem i amb la poca informació que tenim, sembla que aquest complement tan identificatiu per a un president a Dénia, entrà a formar part més o menys cap als anys 70 en el districte.


Passen els anys, i no és fins al nostre 50 aniversari, l’exercici 1997-98, quan el trage de l'home canvia al que coneixem actualment. Consta de sabata negra, pantaló ratllat, faixa, camisa blanca i jupetí, i el president sempre amb el faixí roig per a diferenciar-se.


I l'evolució del trage dels nostres xiquets en la falla Oeste ha sigut diferent a la dels hòmens. En els nostres inicis, 1947-48, fins a l’any 1972-73, vestien amb el trage de “torrentí”, és a dir, sabata o espardenya, calça, lligacama, calçó, faixa, jupa, camisa blanca, manta i còfia o mocador de cap. I és a partir de l’exercici 1973-74 quan els xiquets es vesteixen com els hòmens de la falla amb el trage de “senyoret". 

 

També tornem a canviar aquesta indumentària en el 50 aniversari, i tant grans com menuts porten el mateix trage que coneixem actualment.