top of page

Un barri de conte, un barri d'encontreMoment del ban faller 2017

Amb aquest crit van anunciar les Falleres Majors de Dénia el passat diumenge 26 de febrer l'arribada de les tan esperades Falles 2017. A les 13,30h es van reunir totes les comissions falleres per escoltar les paraules que anunciaven el començament de la festa per part de la pregonera 2017, Sisca Gil, de la Falla Diana, en primer lloc, i a continuació per part de l'alcalde de la ciutat Vicent Grimalt, que va fer entrega de les claus de Dénia a les nostres Falleres Majors.

A les 9 i quart del matí, des de la plaça de l'Ajuntament, totes les comissions de la ciutat van començar el recorregut pels diferents districtes fallers de la ciutat i així escoltar per part de cadascun d'ells el Bàndols 2017. A la falla Oeste, el bàndol va estar interpretat pel nostre Àlex Salmeron i algunes de les falleres de la Comissió Infantil. Àlex va interpretar el paper d'un iaio que relatava a les xiquetes a través d'un conte el significat de la festa de les Falles, com es celebra i tots els símbols que a la nostra ciutat inclou.

Després del Pregó i la Crida, al Casal Pascual García ens esperava un fabulós arròs al forn cuinat en paella que ens van preparar el nostres amics Rafa Jiménez i Jose Navarro. A ells i a tots els assistents volem agrair la seua participació per aconseguir que tots gaudirem d'un dia fantàstic.

IAIO: Veniu xiquets que vaig a contar-vos un conte molt especial. Aquest relat va ocórrer fa molts anys, i des d'ençà cada any reviu al mes de març. És un conte que cada 19 de març acaba i a mitjanit, com la Ventafocs, de les cendres renaix. Aquesta història transcorre en una regió formada per onze regnats, cadascun amb unes particulars qualitats. Els seus noms són Camp Roig, París Pedrera, Saladar, Diana, Port Rotes, Baix la Mar, Centro, Les Roques, Darrere del Castell, Campaments i Oeste.

A tots els unia la gran estima que sentien per una celebració que formava part de la seua terra i la seua cultura. Quan s'aproximava el mes de març, es reunien tots en un gran sopar vestits dels colors del seu regnat.

XIQUET 1: I cada regant té un color?

IAIO: Sí, un color per a cada regnat. En aquesta primera reunió premiaven la tasca que havien realitzat al llarg de l'any. Allí es compartien moltes vivències i alegries.

XIQUET 2: I no tenia nom aquesta celebració?

IAIO: Aquesta celebració era la festa de les Falles.

XIQUET 3: Què celebraven?

IAIO: Avisaven del canvi d'estació, que s'acabava l'hivern i arribava la primavera.

XIQUET 1: I com s'avisava?

IAIO: Avisaven de moltes maneres. Amb música, festa i sempre fent molt de soroll.

XIQUET 2: Fent soroll?

IAIO: Sí, mireu. Aquest és el regnat de l'Oeste, on cada any comença la festa amb una mascletà, que fa molt de soroll perquè està formada per moltes coets, masclets i tot tipus de material pirotècnic que us pugueu imaginar.

Però com tot festa no pot ser, també els tocava treballar. I quan ja havien anunciat que la festa s'aproximava, es posaven una granota de treball, també del color que els identificava. Als seus regnats es construïen uns grans monuments, fruit del gran treball realitzat al llarg de l'any. Quan els monuments ja estaven acabats, es llevaven la roba de treball per lluir les seues millors gales. I tota la regió s'omplia música i de color durant tres dies molt singulars.

XIQUET 3: Només tres dies? Quins dies?

IAIO: El 17, 18 i 19 de març, perquè és quan la primavera està a punt de començar. El dia 19 és el més especial, perquè és quan tot s'acaba i torna a començar. A mitjanit es cremen els monuments, i la història es torna a repetir any rere any. I sabeu què xiquets? Hui és el dia del compte enrere. Esteu preparats?

XIQUETS: Siiiiiiiiiiii!!!

IAIO: Doncs ja sabeu, el conte ja s'ha acabat. Correu pels vostres colors, que la festa ja ha començat i tots junts haurem de cridar: QUÈ VISQUEN LES FALLES!!!!!!!


Entradas Recientes

Ver todo
bottom of page