El feminisme en les fallesFotografia de ETNOBLOC

Ara que ens apropem al 25 de novembre, dia contra la violència masclista, ens hem adonat, a partir d'aquest article que, com veníem dient fins ara, les coses no han canviant tant com creiem, ja que, aquest document va ser escrit per a la revista Pensat i fet en 1935, i 80 anys després continuem reivindicant moltes de les coses que en ella es diuen.

Una vegada més vos convidem a llegir aquest article, escrit per Teresa Calatayud i Rives, en el que fa referència a les falles i les seues critiques, ben cert es que les falles son això, critica, sàtira i exageració, i que es part del seu encant i gràcia, però d’acord amb Teresa, no hi ha que confondre idees, i la lluita per aconseguir drets mai deuria ser motiu de ridiculització, fet que actualment es continua veient reflectit moltes vegades en els monuments. Es important remarcar com ho fa Teresa Calatayud que, ser feminista no significa oposar-se a l’amor, la maternitat o la llar, sinó que SER FEMINISTA ES VOLER SER UNA DONA RESPECTADA, CONSCIENT, AMB PERSONALITAT PRÒPIA, AMB RESPONSABILITATS I DRETS, igual que fins ara ho han sigut els homes.

No podríem estar més d’acord amb ella i des d’aquestes línies i aquest espai us convidem a totes i tots a continuar llegint, i lluitant per el que creiem que es just. L’Oeste te nom de dona, i esperem que vosaltres també. Aci teniu l'article:

«Tots els anys, quan en la mágica nit de Sant Josep esclafix la darrera canterella i s’allumenen els bastidors de la falla pel fòc, que tremolenc, s’aixeca en llengües vermelles, i acariciant les figures amb deleitosa voluptuositat, les cobrix del «confetti»maravillós de son espurneig d’òr, sent en l’ánima una alegría folla, i al ensems, unes ansies grans de que es creme ja per a sempre i junt a les figures que son sa plasmació, eixe esperit de ridiculització que, per a tot lo que siga referent a les dònes, tenen els fallers.

D’acord en que les falles siguen la sátira, la crítica i la ridiculitació de tot lo que puga i dega ser ho; pero jamai deuen esser la burla sens conciencia als drets aconseguits pel dret de la raó.

No hi ha dret a que’ls fallers, per a aconseguir, no sòl el bòn efècte d’una falla, sino el fi humorístic que perseguixen, confonguen les còses fins l’extrem de ridiculitzar lo que es menys ridic