top of page

Falles i Dones: Com està la situació?L'Oeste té nom de dona. Amb aquesta idea va nàxier aquest exercici la delegació d'igualtat de la Falla Oeste, una delegació pionera al mon faller de Dénia que vol visibilitzar la tasca de la dona en la nostra comissió i en la festa fallera en general. Sota la direcció de la delegada Tania Carrió (Grau en educació social i màster en gènere i polítiques d'igualtat per la Universitat de València), posarem l'accent en aquelles qüestions que cal destacar per continuar avançant i millorant en la nostra benvolguda festa.

Durant molts segles la societat s'ha entestat a ressaltar les característiques que ens diferències a dones i homes, però la realitat és contrària. Són moltes més característiques les que ens fan iguals que les que ens diferencien, al final l'única diferència es remet a la cosa biològica, deixant a la igualtat totes les característiques i qualitats que realment importen. Aquest desconeixement també es dóna dins la nostra festa més volguda, les falles.

Per això, des de la delegació d'igualtat de la Falla Oeste convidem a qualsevol persona que se senta interessada per conèixer un poc més sobre la igualtat i la nostra festa, a llegir el treball realitzat per Verónica Gisbert i Joaquim Rius per a la Universitat de València, el qual s'embarca en un anàlisi des d'una perspectiva de gènere per donar a conèixer com es conceben les relacions de gènere dins les falles.

Aquest estudi mostra un poc més la realitat que es viu i que vivim les dones en aquesta festa, des de la dificultat que suposa poder prendre un càrrec directiu, ja que s'ha de compaginar amb treball fora i dins de casa, passant per la minoria de treballadores que apareixen a la professió d'artistes, ja que, el 96% de professionals són homes, juntament amb la problemàtica que segueix sent el llenguatge utilitzat per les crítiques, com la hipersexualització dels ninots plasmats, ja que, vivim en una època on la ideologia de l'exaltació al cos té molta intensitat, però no es representa a homes i dones de la mateixa manera. Els homes són representats sota el poder que han de tenir, i les dones com trossos de carn.

Des d'aquestes línies posem l'accent en la lectura d'aquest estudi, amb la intenció d'aconseguir una conscienciació sobre la problemàtica que és la violència contra les dones, pel fet que, les falles són un factor més on es manifesta aquesta violència i on s'acaba invisibilitzant.


Entradas Recientes

Ver todo
bottom of page